
„Białe złoto” – sól w raporcie WHO
Opracowała: mgr Magdalena Matyja
Sól, zwana w średniowieczu „białym złotem”, znana jest od wieków. W starożytności odgrywała rolę środka płatniczego. W tym czasie odkryto, że posiada również zdolności konserwujące oraz lecznicze. Stąd też była traktowana jako rzecz święta i towarzyszyła w różnych ceremoniach religijnych.
Obecnie sól możemy spotkać wszędzie, jest dodatkiem do całej listy produktów spożywczych, co niestety wiąże się z jej dużym spożyciem i przyczyną późniejszych problemów zdrowotnych.
Jak wiemy, sól jest głównym źródłem sodu, który jest niezbędnym składnikiem prawidłowego funkcjonowania Naszego organizmu. Jego niedobór może skutkować dużymi konsekwencjami zdrowotnymi. Jednak nadmiar tego składnika w Naszym organizmie jest równie niekorzystny dla zdrowia, co niedobór. Zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, niewydolności serca, kamicy nerek, osteoporozy oraz nowotworów, głównie raka żołądka, poza tym prowadzi do nadciśnienia krwi, co zwiększa ryzyko udarów mózgu oraz demencji, jak również upośledza funkcje poznawcze. To już chyba wystarczy tych „słonych walorów zdrowotnych” tej przyprawy.
Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) spożycie soli nie powinno przekraczać 5-6 g/dobę (1 płaska łyżeczka od herbaty).
Niestety, w Polsce spożycie soli przekracza, aż 2-krotnie zalecane normy. Źródłem soli jest głównie dodawana do potraw sól kuchenna oraz sól pochodząca z produktów przemysłowo przygotowanych.
Należy zauważyć, że wszystkie 194 państwa zrzeszone w WHO zobowiązały się, że do 2030 roku zmniejszą spożycie sodu o 30 proc. Jednak według danych podanych ww. raporcie, tylko 9 z nich ustanowiło zalecaną politykę mająca za zadanie zmniejszenie spożycia soli. Są w nich: Brazylia, Chile, Meksyk, Urugwaj, Malezja, Arabia Saudyjska, Hiszpania, Czechy oraz Litwa.
Należy zauważyć, że zmniejszenie spożycia soli jest jednym z najtańszych sposobów bieżącej poprawy funkcjonowania organizmu oraz profilaktyki przed różnymi schorzeniami.
A co my możemy zrobić, aby ograniczyć spożywanie soli? Jednym z najłatwiejszych sposób jest wyeliminowanie z Naszego menu m.in.: słonych przekąsek, jak chipsy czy krakersy, zrezygnowanie z konserw (rybnych, mięsnych) czy ograniczenie dodawania tego „białego złota” do potraw.
Jednym słowem, zacznijmy od siebie ????
Źródła: