
Bób - roślina strączkowa, którą warto jeść
Opracowała: Aneta Sochacka
Bób to roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych grochu i fasoli, uprawiana od czasów starożytnych. Do XVII wieku był jednym z podstawowych produktów spożywczych
w Europie Środkowej. Ma zielony kolor i kształt przypominający fasolę. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wieloma przydatnymi właściwościami. Może być ważnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej jako źródło białka roślinnego.
Bób – właściwości, czyli parę ważnych dla życia w zdrowiu składników
Bób jest rośliną bogatą w składniki odżywcze, minerały, błonnik i witaminy, dlatego jej spożywanie pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie. Na wyróżnienie zasługują następujące właściwości:
- obecność witamin z grupy B odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ważną rolę odgrywa w tym kwas foliowy, wpływający na prawidłowy rozwój cewy nerwowej rozwijającego się płodu;
- zawartość żelaza i kwasu foliowego sprawia, że jest przydatny w leczeniu anemii
- i wpływa na tworzenie czerwonych krwinek;
- działanie przeciwdepresyjne i zmniejszające objawy stresu zawdzięcza obecności magnezu; dzięki zawartości cynku poprawia kondycję skóry, a także włosów
- i paznokci;
- zawarty w nim potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
- dzięki zawartości błonnika wpływa na regulację pracy jelit, oczyszcza je ze szkodliwych produktów przemiany materii, przedłuża uczucie sytości i wspomaga odchudzanie, zmniejsza ryzyko raka okrężnicy, obniża poziom cholesterolu w surowicy i spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego;
- reguluje procesy metaboliczne w komórkach dzięki zawartości fosforu;
- zawartość manganu zwiększa masę kostną, zapobiega osteoporozie i pomaga zmniejszyć niedobór wapnia.
Wartości odżywcze ugotowanego bobu
Wartości odżywcze gotowanego bobu (w 100 g)
- Wartość energetyczna - 110 kcal
- Białko ogółem - 7,60 g
- Tłuszcz - 0,40 g
- Węglowodany - 19,65 g
- Błonnik - 5,4 g
Źródła:
https://bonavita.pl/bob-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-przepisy-jak-ugotowac-bob
https://akademiasmaku.pl/artykul/bob-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze,330