Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Bób - roślina strączkowa, którą warto jeść

Opracowała: Aneta Sochacka

 

Bób to roślina jednoroczna należąca do rodziny bobowatych grochu i fasoli, uprawiana od czasów starożytnych. Do XVII wieku był jednym z podstawowych produktów spożywczych
w Europie Środkowej. Ma zielony kolor i kształt przypominający fasolę. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wieloma przydatnymi właściwościami. Może być ważnym składnikiem diety wegetariańskiej i wegańskiej jako źródło białka roślinnego.

 

Bób – właściwości, czyli parę ważnych dla życia w zdrowiu składników

Bób jest rośliną bogatą w składniki odżywcze, minerały, błonnik i witaminy, dlatego jej spożywanie pozytywnie wpływa na wiele procesów zachodzących w organizmie. Na wyróżnienie zasługują następujące właściwości:

  • obecność witamin z grupy B odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ważną rolę odgrywa w tym kwas foliowy, wpływający na prawidłowy rozwój cewy nerwowej rozwijającego się płodu;
  • zawartość żelaza i kwasu foliowego sprawia, że ​​jest przydatny w leczeniu anemii
  • i wpływa na tworzenie czerwonych krwinek;
  • działanie przeciwdepresyjne i zmniejszające objawy stresu zawdzięcza obecności magnezu; dzięki zawartości cynku poprawia kondycję skóry, a także włosów
  • i paznokci;
  • zawarty w nim potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
  • dzięki zawartości błonnika wpływa na regulację pracy jelit, oczyszcza je ze szkodliwych produktów przemiany materii, przedłuża uczucie sytości i wspomaga odchudzanie, zmniejsza ryzyko raka okrężnicy, obniża poziom cholesterolu w surowicy i spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego;
  • reguluje procesy metaboliczne w komórkach dzięki zawartości fosforu;
  • zawartość manganu zwiększa masę kostną, zapobiega osteoporozie i pomaga zmniejszyć niedobór wapnia.

 

Wartości odżywcze ugotowanego bobu

Wartości odżywcze gotowanego bobu (w 100 g)

  • Wartość energetyczna - 110 kcal
  • Białko ogółem - 7,60 g
  • Tłuszcz - 0,40 g
  • Węglowodany - 19,65 g
  • Błonnik - 5,4 g

 

 

Źródła:

https://bonavita.pl/bob-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-przepisy-jak-ugotowac-bob

https://akademiasmaku.pl/artykul/bob-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze,330

https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/co-jesz/czy-bob-jest-zdrowy-wlasciwosci-odzywcze-i-lecznicze-bobu-aa-XCkS-BjrJ-9EYk.html

https://krytykakulinarna.com/bob-po-sycylijsku-przepis/

Galeria zdjęć