
Burgery z buraka
Przepis na 4 porcje:
Składniki:
2 średnie buraki, ugotowane (240g)
1 słoik gotowanej ciecierzycy, odsączonej i opłukanej (400g)
1 cebula (100g)
1/2 szklanki mąki orkiszowej (125g)
2 jajka (112g)
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka wędzonej papryki (5g)
1 łyżeczka kminu rzymskiego (4g)
1/2 łyżeczki kolendry mielonej (2g)
1/2 łyżeczki chili w proszku (2g)
2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
Sposób przygotowania:
Buraki obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, ciecierzycę przełóż do dużej miski i zgnieć widelcem lub blenderem, aż uzyskasz gładką masę. Cebulę drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, aż stanie się miękka i lekko złocista, następnie odstaw do ostygnięcia. W dużej misce połącz zgniecioną ciecierzycę, starte buraki, podsmażoną cebulę, mąkę orkiszową oraz jajka. Dodaj wędzoną paprykę, kmin rzymski, kolendrę, chili w proszku, sól i pieprz do smaku.
Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Jeśli masa jest zbyt mokra, dodaj więcej mąki. Z powstałej masy formuj burgery o średnicy około 10 cm i grubości około 2 cm. Ułóż burgery na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 25-30 minut, przewracając je na drugą stronę w połowie czasu, aż burgery będą złociste i chrupiące z zewnątrz.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji (252,5g): 372 kcal/Białko: 16,9g /Tłuszcze:
12g/Węglowodany: 42,4 g