
Burrito z fasolą i awokado
4 porcje
300g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
½ cebuli (50g)
2 ząbki czosnku (10g)
1 czerwona papryka (240g)
1 puszka pomidorów krojonych z puszki (250g)
1 mała puszka kukurydzy (80g)
1 mała puszka czerwonej fasoli (80g)
sól
pieprz
½ łyżeczki ostrej papryki (3g)
1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)
½ łyżeczki oregano (1-2g)
½ łyżeczki bazylii (1-2g)
1 łyżeczka kminu rzymskiego (4g)
szczypta cukru
Do 1 porcji:
tortilla pełnoziarnista (60g)
garść sałaty lodowej (20g)
¼ awokado (35g)
5-6 pomidorków koktajlowych (30-40g)
2 łyżki startego żółtego sera (15g)
kilka listków kolendry
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić.
Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj, czosnek, paprykę i smaż 2-3 minuty.
Dodaj mięso mielone i smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj przyprawy, pomidory z puszki i duś aż lekko odparują a sos zgęstnieje, ok. 10-15 minut.
Na sam koniec dodaj fasolę i kukurydzę. Wymieszaj i dopraw jak trzeba jeszcze solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru do zrównoważenia smaków.
Na placku tortilli ułóż ser żółty, garść sałaty, plastry awokado, kolendrę, kilka pomidorków oraz sos. Zawiń i podgrzej na suchej patelni.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 549kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 27g
Węglowodany: 49g