Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Burrito z fasolą i awokado

4 porcje

 

300g mięsa mielonego z indyka

2 łyżki oliwy z oliwek (20g)

½ cebuli (50g)

2 ząbki czosnku (10g)

1 czerwona papryka (240g)

1 puszka pomidorów krojonych z puszki (250g)

1 mała puszka kukurydzy (80g)

1 mała puszka czerwonej fasoli (80g)

sól

pieprz

½ łyżeczki ostrej papryki (3g)

1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)

½ łyżeczki oregano (1-2g)

½ łyżeczki bazylii (1-2g)

1 łyżeczka kminu rzymskiego (4g)

szczypta cukru

 

Do 1 porcji:

tortilla pełnoziarnista (60g)

garść sałaty lodowej (20g)

¼ awokado (35g)

5-6 pomidorków koktajlowych (30-40g)

2 łyżki startego żółtego sera (15g)

kilka listków kolendry

 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić.

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj, czosnek, paprykę i smaż 2-3 minuty.

Dodaj mięso mielone i smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj przyprawy, pomidory z puszki i duś aż lekko odparują a sos zgęstnieje, ok. 10-15 minut.

Na sam koniec dodaj fasolę i kukurydzę. Wymieszaj i dopraw jak trzeba jeszcze solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru do zrównoważenia smaków.

 

Na placku tortilli ułóż ser żółty, garść sałaty, plastry awokado, kolendrę, kilka pomidorków oraz sos. Zawiń i podgrzej na suchej patelni.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 549kcal

Białko: 28g

Tłuszcze: 27g

Węglowodany: 49g

Galeria zdjęć