Chili sin carne
Składniki na 1 porcję:
- Soczewica czerwona sucha 50g
- Fasola czarna z puszki 60g
- Kukurydza z puszki 40g
- Papryka czerwona 50g
- Cebula 30g
- Bulion warzywny 150ml
- Czosnek 5g
- Koncentrat pomidorowy 25g (1 łyżka)
- Olej rzepakowy 10g
- Przyprawy :Papryka słodka mielona, chilli, kmin rzymski mielony, oregano suszone, sól, pieprz (według uznania)
Sposób przygotowania:
Przygotuj bulion warzywny. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj przyprawy a następnie posiekaną w kostkę paprykę. Wsyp soczewicę i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem ok 15 minut. Dodaj pomidory z puszki, kukurydzę, fasolę i koncentrat. Gotuj jeszcze 10 minut, aż potrawa zgęstnieje. Dopraw do smaku.
Wartość odżywcza i energetyczna: (520g) 440 kcal / białko 21.5g / tłuszcz 13g / węglowodany 65g
