
Chleb cukinią i orzechami
Składniki na 20 porcji (forma keksowa o wymiarach 14 cm na 32 cm):
- 15 g drożdży
- 200 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 125 g mąki razowej żytniej (typ 1850)
- 225 g mąki razowej pszennej (typ 2000)
- 1,5 łyżeczki soli
- 50 g orzechów laskowych
- 200 g gotowanych ziemniaków
- 170 g cukinii
- 25 g oleju
Przygotowanie:
- Drożdże rozdrobnić w miseczce. Dodać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Posypać łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mąki i sól. Wymieszać.
- Następnie dodać pokruszone orzechy, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
- Cukinię umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Pulpę z cukinii dodać do masy chlebowej. Na koniec dodać olej. Wymieszać.
- Ciasto na chleb przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Odstawić chleb do wyrośnięcia na godzinę. Najlepiej wstawić do piekarnika ustawionego na 50 stopni Celsjusza.
- Gdy widać, że się dźwignął ku górze, temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni. Piec około godziny. Do zrumienienia się wierzchniej skórki.
- Wystudzić na kratce.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 120kcal/Białko: 4,3 g/Tłuszcze: 2,9 g/Węglowodany: 19.9 g