Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Chlebek musli

Składniki na 15 porcji (na formę keksową o wymiarach 26 na 12 cm):

  • 100 g nasion słonecznika
  • 100 g pestek dyni
  • 100 g siemienia lnianego
  • 50 g sezamu białego
  • 40 g maku
  • 100 g orzechów laskowych
  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g rodzynek
  • 50 g żurawiny
  • 50 g śliwki suszonej
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 3 jaja
  • 2 łyżki miodu (30 g)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 ml oleju

 

Przygotowanie:

  1. Ziarno słonecznika, dyni, siemienia lnianego i sezamu podprażyć chwilę na patelni. Najlepiej pod przykryciem, bo strzela. I szybko się przypala, dlatego prażyć należy krótko. Przestudzić.
  2. Do uprażonego ziarna dodać mak, pokruszone orzechy laskowe, płatki owsiane, żurawinę, pokrojoną w kostkę śliwkę suszoną i skórkę pomarańczową.
  3. Jajka wymieszać z miodem, dodać sól i wymieszać. Na koniec dolać olej.
  4. Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać.
  5. Masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem.
  6. Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
  7. Wystudzić na kratce.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 300 kcal/Białko: 9 g/Tłuszcze: 21,2 g/Węglowodany: 23,2 g

Galeria zdjęć