
Chłodnik z pieczonymi ziemniaczkami
Składniki na 3 porcje:
- pół pęczka botwinki (160 g)
- 6 małych młodych ziemniaków (150 g)
- 1 pomidor (120 g)
- 1 ogórek gruntowy (50 g)
- 2 rzodkiewki (15 g)
- 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
- 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
- 500 ml kefiru naturalnego
- sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyć dokładnie i osuszyć.
- Ziemniaki umyć szczoteczką, nie obierać. Pokroić na połówki i upiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej z termoobiegiem. Piec należy do momentu wyraźnego zrumienienia się ziemniaków.
- Botwinkę umyć, pokroić w paseczki i przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka i gotować 5 minut.
- Pomidora, ogórka (ze skórką), rzodkiewkę pokroić w kostkę.
- Koperek, szczypiorek, nać pietruszki drobno posiekać.
- Wszystkie składniki połączyć w garnku z kefirem i dobrze wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Przelać do dzbanka.
- Przechowywać w lodówce. Podawać dobrze schłodzony.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 160 kcal/Białko: 6 g/Tłuszcze: 4 g/Węglowodany: 19 g