Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Chłodnik z pieczonymi ziemniaczkami

Składniki na 3 porcje:

  • pół pęczka botwinki (160 g)
  • 6 małych młodych ziemniaków (150 g)
  • 1 pomidor (120 g)
  • 1 ogórek gruntowy (50 g)
  • 2 rzodkiewki (15 g)
  • 1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka stołowa posiekanego koperku
  • 1 łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki
  • 500 ml kefiru naturalnego
  • sól, pieprz – do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa umyć dokładnie i osuszyć.
  2. Ziemniaki umyć szczoteczką, nie obierać. Pokroić na połówki i upiec w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Najlepiej z termoobiegiem. Piec należy do momentu wyraźnego zrumienienia się ziemniaków.
  3. Botwinkę umyć, pokroić w paseczki i przelać wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka i gotować 5 minut.
  4. Pomidora, ogórka (ze skórką), rzodkiewkę pokroić w kostkę.
  5. Koperek, szczypiorek, nać pietruszki drobno posiekać.
  6. Wszystkie składniki połączyć w garnku z kefirem i dobrze wymieszać.
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Przelać do dzbanka.
  9. Przechowywać w lodówce. Podawać dobrze schłodzony.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 160 kcal/Białko: 6 g/Tłuszcze: 4 g/Węglowodany: 19 g

 

Galeria zdjęć