
Ciastka pomidorowe ze słonecznikiem
Przepis na 20 porcji
1 szklanka soku pomidorowego (200 ml)
2 szklanki mąki (500g)
1 banan (120g)
½ szklanki oliwy (100 ml)
½ szklanki pestek słonecznika (80g)
½ szklanki cukru trzcinowego (120g)
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej (5g)
½ łyżeczki soli (3g)
Sposób przygotowania:
Banana, cukier, oliwę i sok pomidorowy zblendować na gładką masę. Mąkę wymieszać z sodą i solą, wlać pomidorową masę, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i posypać pestkami słonecznika. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto pokroić w kwadraty.
Wartości odżywcze i energetyczne 1 porcji (46,5g): 151 kcal / Białko: 3g / Węglowodany: 19g / Tłuszcze: 7g