Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Co to takiego - czerwone i słodkie? Czereśnie!

Opracowała: mgr Magdalena Matyja

Tak właśnie, czereśnie! Burlat czy Regina to najbardziej znane odmiany, z którymi pewnie każdy z Nas miał do czynienia. Czereśnia to owoc, bez którego niektórzy nie wyobrażają sobie lata i ja również do nich się zaliczam ????. Można powiedzieć, że jest jednym z najbardziej lubianych owoców każdego lata, a poza sezonem również podbija serca miłośników przetworów.

Czasami zapominamy, że czereśnia oprócz walorów smakowych jest nieocenionym źródłem witamin czy minerałów.

Oprócz niepowtarzalnego smaku co takiego mają, że powinniśmy o nich pamiętać? Po pierwsze są prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, występują w nich flawonole oraz antocyjany, dzięki którym owoce czereśni zawdzięczają swoją barwę. Jednym słowem, im ciemniejszy kolor skórki, tym więcej przeciwutleniaczy w owocach. Warto pamiętać o tym, że przeciwutleniacze są naturalną substancją chroniącą przed nowotworami i opóźniającą procesy starzenia. Jednym słowem, Drogie Panie w naturalny sposób walczymy z upływającym czasem ????

Kolejny argument przemawiający za korzystaniem z zalet spożywania czereśni, jest jod. Nie każdy o tym wiem, ale już w 100 g czereśni jest ponad 300 mg jodu. To więcej niż ma dorsz i wiele innych ryb morskich. Jod, jak wiemy, wspomaga pracę hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.

Ponadto czereśnie zawierają dużo potasu, który dobroczynnie wpływa na pracę Naszego serca, pomaga regulować ciśnienie tętnicze krwi. A ponadto są one również świetnym źródłem kwercetyny, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych i reguluje stężenie cholesterolu we krwi.

Zawalczmy z cukrzycą. Jak to? W tych czerwonych owocach są antocyjany, o których wspomniałam wyżej. Właśnie one również redukują stan zapalny w komórkach beta-trzustki, które odpowiadają za produkuję insuliny. Poprawiają także funkcjonowanie Naszej gospodarki węglowodanowej i stężenia glukozy we krwi, a to przekłada się na zmniejszenie możliwość wystąpienia cukrzycy typu 2.

Kolejny argument za jedzeniem czereśni, to ich znaczenie przy obniżeniu stężenia kwasu moczowego. Czereśnie należą do jednych z tych owoców, które są szczególnie zalecane przy dietoterapii dny moczanowej. Badania dowodzą, że regularna konsumpcja czereśni u chorych znacznie zmniejsza stężenie kwasu moczowego, jednocześnie redukując ogólny stan zapalny i zmniejszając nasilenie bólu stawów, które są charakterystyczne przy tym schorzeniu.

Sięgnij po czerwony owoc na dobry sen. Tak, może to być dla niektórych zaskoczeniem, a jednak tak jest, że czereśnie mogą na tym w tym pomóc. Jak wiemy melatonina jest hormonem, który ma za zadanie pilnować cyklu dobowego. Jak się okazuje, czereśnie również posiadają znaczne ilości tego składnika, co wyróżnia je na tle pozostałych owoców. Więc wniosek sam się nasuwa ????.

Jednak pamiętajmy o umiarze, bo przesyt nigdy nie jest wskazany.

Źródła:

Czereśnie. Właściwości i wartości odżywcze czereśni (dietetycy.org.pl)

Czereśnie - właściwości i wartości odżywcze (poradnikzdrowie.pl)

Czereśnie – Wikipedia, wolna encyklopedia

12 Najlepszych odmian Czereśni - SO (sekretyogrodnika.pl)

 

Galeria zdjęć