Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Co warto pić w upały?

Opracowała: dr Agata Gaździńska

W upalne dni dobrze jest mieć pod ręką świeżą miętę. Jej listki dodane do wody orzeźwią i podnoszą walory smakowe napoju. Zioło to bowiem ma właściwości ochładzające. Mięta jest nie tylko niezwykle aromatycznym dodatkiem do wielu potraw oraz napojów, ale ma także szereg prozdrowotnych właściwości. Miedzy innymi pomaga w zwalczaniu: bólu żołądka, nudności, niestrawności, wzdęć brzucha, czy kolek jelitowych. Zapobiega wzdęciom i zaparciom. Wykazuje również korzystne działanie na układ nerwowy, gdyż działa uspokajająco. Ponad to jest pomocna w zwalczaniu bezsenności i chorób wątroby.

Smak wody warto  uatrakcyjnić plasterkiem cytryny lub limonki. Sprawdza się również świeży ogórek oraz natka pietruszki ????

Poniżej przedstawiamy przepisy jak prosto przygotować orzeźwiające napoje dla siebie i bliskich.

Woda z cytryną i miętą:

  • 1,5 litra wody przygotowanej lub mineralnej niegazowanej może być również gazowana
  • 1 duża cytryna
  • garść umytej mięty
  • można dodać kostki lodu ????

Oprócz wody podczas upałów rewelacyjnie sprawdzi się również lemoniada cytrynowa, doskonale orzeźwia i idealnie komponuje się ze świeżymi ziołami. Warto serwować ją z listkami mięty lub melisą.

Lemoniada cytrynowa z miodem:

  • 1 litr wody
  • 1-2 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • kropla naturalnego aromatu z wanilii

W rondelku podgrzej wodę i rozpuść w niej miód. Następnie wystudź płyn i wyciśnij do niego sok z cytryny. Dodaj odrobinę wanilii. Całość wymieszaj, przelej do szklanej butelki lub dzbanka i schładzaj w lodówce. Lemoniadę podawaj z miętą oraz kostkami lodu.

Idealnie sprawdzi się również lemoniada arbuzowa

 

Lemoniada arbuzowa:

  • 400 ml wody
  • 2 grube plastry arbuza
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • kostki lodu

Arbuza kroimy na mniejsze części, pozbywamy się skóry i pestek. Przekładamy go do misy blendera, wlewamy wodę, sok z cytryny i dodajemy miód. Wszystko blendujemy. Do szklanek wkładamy kilka kostek lody, wlewamy lemoniadę arbuzową i gotowe!

Z czasem zwykła woda niegazowana może nam się znudzić. Jeśli dodamy do niej plastry ogórka, poprawimy jej walory smakowe, co z pewnością sprawi, że wypijemy jej więcej ????

Orzeźwiająca woda ogórkowa:

  • 2 litry wody (niegazowanej mineralnej lub przegotowanej, ostudzonej)
  • 1długi ogórek (wybieraj warzywa twarde i jędrne, najlepiej o zaokrąglonych końcach. Nie używajmy tych, które są żółte i pomarszczone, mają miękkie miejsca i plamki)
  • opcjonalnie kilka plastrów cytryny
  • kostki lodu

Ogórka dobrze umyj i bez obierania pokrój na plasterki. Dodaj do wody i wstaw napój do lodówki na około godziny.

Napój ten przynosi ulgę podczas upalnych dni, ale ma też pozytywny wpływ na stan zdrowia i sylwetkę.

Galeria zdjęć