Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Czy jedzenie ma wpływ na chrapanie?

dr Izabela Grabowska

W dostępnej literaturze istnieje wiele określeń opisujących chrapanie. Najczęściej przytaczana jest definicja określająca chrapanie jako efekt akustyczny występujący, u niektórych osób w czasie snu, związany zwykle z fazą wdechu i powstający w wyniku wibracji przerośniętych tkanek podczas snu, m.in. w obrębie ustnej i krtaniowej części gardła, a czasami również nosowej. Chrapanie to najczęściej skutek niewłaściwie wykształconej przegrody nosowej, obturacyjnego bezdechu sennego, wrodzonych wad górnych dróg oddechowych, polipów, alergii, palenia papierosów, infekcji, przerostu migdałków, nadwagi i otyłości. Z mniej poważnych czynników wywołujących chrapanie, ale równie istotnych - to zmęczenie, wysoka aktywność w ciągu dnia, treningi, intensywny wysiłek fizyczno-umysłowy. Błahe zaś przyczyny, to, np. spanie na wznak. Jednak coraz większą uwagę zwraca się na sposób żywienia.

Chrapanie powstaje w wyniku drgań rozluźnionych mięśni gardła i podniebienia miękkiego gdy przepływa przez nie wdychane powietrze. Najbardziej niebezpiecznym skutkiem chrapania jest rozwinięcie bezdechu sennego, dlatego tak istotne jest, by je wyeliminować. Wśród nieoperacyjnych metod leczenia chrapania możemy wyróżnić metody behawioralne, do których należą:

- utrzymanie prawidłowej masy ciała,

- utrzymywanie odpowiedniej pozycji w czasie snu,

- unikanie spożywania przed snem alkoholu i pewnych leków,

- zaprzestanie palenia tytoniu.

Produkty żywnościowe, na które należy zwrócić uwagę w prewencji chrapania to, m.in. ciężkostrawne potrawy – smażone, tłuste, wysokoprzetworzone, ale również bardzo ostre i słodkie. Ważna jest także pora spożycia ostatniego posiłku. Podczas snu organizm ma za zadanie się zregenerować, odpocząć i wrócić do równowagi.

Dodatkowo przyjmowanie suplementów diety lub środków nasennych w celu uspokojenia, rozluźnienia czy wyciszenia, a także picie takich ziół jak: melisa, chmiel, rumianek - powoduje zwiotczenie mięśni gardła i języka. Z powodu tego działania, chrapanie – biorąc pod uwagę mechanizm powstawania – będzie się nasilało. W celu redukcji napięć, skutków stresu - warto poszukać metod i technik relaksacji opartych na sesjach oddechowych, stretchingu czy jodze. Zmiana stylu życia, w tym diety - jest jednym z istotnych sposobów na ograniczenie czy nawet pozbycie się chrapania.

 

Piśmiennictwo:

  1. Olszewska E., Chrapanie i bezdechy, Wyd. MediPage, 2019,
  2. Ścierski P., Sybis I., Frelich M. i in. Poszukiwanie „złotego środka” pomiędzy inwazyjnością a skutecznością leczenia chrapania. Pol Otorhino Rev, 2023, 11, 4, 42-48

 

Galeria zdjęć