
Deser z kaszy amarantus z jabłkami i cynamonem
Deser z kaszy amarantus jest bardzo pożywny, może stanowić samodzielny posiłek lub zdrowy deser.
Amarantus dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego ma bardzo niski indeks glikemiczny (<35), dlatego jest zalecany jest diabetykom. Jest cennym źródłem białka, bardzo łatwo przyswajalnego i nie zawiera glutenu. Bogaty skład aminokwasów sprawia, że amarantus jest cenniejszym źródłem białka niż rośliny strączkowe i soja. Amarantus to także cenne źródło żelaza, ma 5 razy więcej żelaza niż szpinak!
To bogactwo sprawia, że amarantus można uznać za superfood, czyli żywność o niezwykłych właściwościach.
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka ziaren amarantus
- 2 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego)
- 2 jabłka
- 1/4-1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: 1 łyżka syropu z agawy (jeśli użyjecie kwaśniejszych jabłek)
Przygotowanie:
- Amarantus kilkakrotnie przepłucz pod bieżącą wodą.
- Upraż amarantus na suchej patelni, aby pozbyć się jego goryczy.
- Zalej ziarna amarantusa mlekiem (możesz dać 1,5 szklanki, a jak będzie za gęsty, dolać pół), przykryj garnek pokrywką i gotuj ok. 20 minut od zagotowania. Mieszaj pod koniec gotowania, aby kasza nie przywarła do dna garnka. Amarantus powinien być gęsty i mieć zbliżoną konsystencję do kaszy manny.
- Zetrzyj jabłka na grubej tarce.
- Ugotowany amarantus wymieszaj z jabłkiem i cynamonem. Deser jest juz gotowy, ale możesz całość zblendować.
- Deser z kaszy amarantus podawaj z ulubionymi owocami (np. maliny i borówki), jest smaczny zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 531kcal/Białko: `14,5 g/Tłuszcze: 12,2 g/Węglowodany: 95,4 g