
Dieta niskowęglowodanowa a redukcja masy ciała
Opracowała: mgr Magdalena Krzyżanowska
Wiele zainteresowania wzbudza temat optymalnego składu diety w celu redukcji masy ciała i utrzymania jej efektów. Są zwolennicy stosowania konwencjonalnych diet niskotłuszczowych o wysokiej zawartości węglowodanów, jak również sympatycy ograniczania podaży węglowodanów. W tej ostatniej grupie coraz powszechniejsze staję się stosowanie diety ketogenicznej (dieta bogatotłuszczowa i ubogowęglowodanowa), czy też diety z nieznacznie większą podażą białka przy jednoczesnym zastosowaniu produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Przeprowadzone badania kliniczne z randomizacją 3 rodzajów diet zostały porównane i opublikowane w EBioMedicine przez Yi Wan i innych (2017). Badaniu poddano 300 osób z populacji azjatyckiej, które miały nadwagę (BMI <28 kg/m2) bez cech zespołu metabolicznego. Po 6 miesiącach w badaniu pozostało 245 (79,8%) osób. Losowo przydzielonymi dietami uczestnikom doświadczenia były:
- Dieta LF-HC - zawierająca 20% energii pochodzących z tłuszczów i 66% energii z węglowodanów
- Dieta MF-MC - zawierająca 30% energii pochodzących z tłuszczów i 56% energii z węglowodanów
- Dieta HF-LC - zawierająca 40% energii pochodzących z tłuszczów i 46% energii z węglowodanów
W trakcie badania największą utratę masy ciała odnotowano wśród osób stosujących dietę niskotłuszczową i wysokowęglowodanową (LF-HW). Po 6 miesiącach różnica ta była o 0,5kg większa niż w grupie osób stosujących dietę MF-MC i o 0,7kg większa niż w ostatniej badanej grupie (HF-LC).
Praca badawcza Hjorth i współpracowników (2017) pozwala zrozumieć wyższość tej diety nad pozostałymi w procesie obniżania masy ciała. Mechanizm ten zależny jest od metabolizmu glukozy w badanej grupie osób. Osoby z normoglikemią łatwiej redukują tkankę tłuszczową na diecie niskotłuszczowej, podczas gdy dla osób ze stanem przedcukrzycowym (hiperglikemia) kluczem do sukcesu jest stosowanie diety o niskim indeksie glikemicznym i zwiększonej podaży błonnika. Efekty te są zauważalne nawet przy braku ograniczenia kalorycznego diety.
Inne badanie (Snorgaard i In., 2017) pozwala dostrzec jeszcze dodatkową zależność. U osób z nadwagą oraz chorych na cukrzyce i otyłość najważniejszym elementem diety powinno być ograniczenie węglowodanów oraz stosunkowo większa podaż tłuszczu oraz białka, które korzystnie wpływają na kontrolowanie indeksu glikemicznego oraz masę ciała.
Wnioski jakie nasuwają się z przytoczonych badań są jednoznaczne. Niestety nie istnieje jeden rodzaj diety, która u każdego Pacjenta zmagającego się z nadprogramowymi kilogramami doprowadzi do skutecznego obniżenia jego masy ciała. Do takich zaleceń żywieniowych należy podejść indywidualnie, kierując się m.in. wrażliwością organizmu na poziom glukozy i insuliny. W przyszłości warto by było rozszerzyć przeprowadzone badanie w populacji azjatyckiej o osoby otyłe ze stanem przedcukrzycowym i cukrzycowm.
Źródło:
Astrup A, .Hjorth M.F. Low-Fat or Low Carb for Weight Loss? It Depends on Your Glucose Metabolism. EBioMedicine. 2017 Aug; 22: 20–21.