
Dlaczego warto jeść sezonowe owoce i warzywa jesienią?
Opracowała: Aleksandra Boniecka
Sezonowe odżywianie polega na jak najszerszym wykorzystaniu warzyw i owoców występujących w danej porze roku. Jesienią nasz organizm jest podatny na infekcje oraz wirusy. Pojawia się osłabienie organizmu związane ze zmiana pogody i obniżeniem temperatury. Właśnie, dlatego warto wykorzystać w diecie sezonowo pojawiające się świeże warzywa i owoce, które mogą wzmocnić naszą odporność, dzięki zawartym w nich witaminą i minerałom.
Jesienne warzywa korzeniowe
Królową jesiennych stołów jest zdecydowanie dynia. Jej atutami są nie tylko smak i wygląd ale również wysoka zawartość witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminę C, B6, A, E i K a także tiaminę i ryboflawinę. Dodatkowo jest źródłem żelaza, wapnia i magnezu. Jej pestki zadbają o naszą cerę i odporność, ponieważ są bogate w cynk.
Świetnie się sprawdza w zupach typu krem z dodatkiem rozgrzewającego imbiru.
Ważnym warzywem należącym do tej grupy jest również marchew, która swoje ubarwienie zyskuje dzięki beta- karotenowi, czyli prowitaminie A która w ludzkim ciele ulega przekształceniu w witaminę A. Wspiera ona odporność, wpływa na stan skóry oraz neutralizuje wolne rodniki.
Jesienne warzywa liściaste
Zawierają one chlorofil, który odpowiada za ich zielony kolor. Ma on działanie bakteriobójcze, chroni przed zarazkami i pomaga pokonać infekcje. Dostarczają one również kwas foliowy i witaminy z grupy B. Stanowią źródło witaminy C i żelaza. Chronią skórę przed starzeniem i wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn.
Warto wykorzystywać je jako dodatek do dań czy kanapek. Szpinak, cykoria i rukola świetnie sprawdzą się do przygotowania sałatek.
Jesienne warzywa psiankowate
Zawierają antocyjany, które pomagają niszczyć wolne rodniki oraz działają przeciwzapalnie. Do tej grupy należy bakłażan, w którym znajdują się związki fenolowe poprawiające pracę całego organizmu. Spożywanie bakłażanów a zwłaszcza ich skórki pozwala zapobiegać nowotworom.
Jesienne owoce
Kolejnym cennym źródłem witamin, minerałów i antyoksydantów są owoce takie jak: jabłka, gruszki, śliwki, jeżyny, żurawina czy pigwa.
Ich atutem jest duża zawartość witaminy C oraz błonnika. Śliwki zawierają dużą ilość pektyn czyli jednego z rodzajów błonnika, dzięki niemu korzystnie wpływają na układ pokarmowy i regulują trawienie. Żurawina natomiast zawiera antocyjany, które działają ochronnie na naczynia krwionośne, dlatego warto ja dodawać w okresie jesiennym do owsianki, jogurtów czy wypieków.
Źródła:
http://www.vilmorin-garden.pl/uploads/20191106_ulotka_kolory_2019_1.2_drewa_print.pdf