
Domowy kisiel
2 porcje
450g owoców np. truskawek/ malin/ mix owoców jagodowych np. z mrożonki
2 łyżki erytrolu (20g)
1 łyżka soku z cytryny (6g)
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (15g)
250ml zimnej wody
Przygotowanie:
Do garnka wrzuć owoce i erytrol. Podgrzej aż owoce puszczą sok a erytrol się rozpuści.
Owoce rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny. Spróbuj i ew. dosłódź do smaku.
W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Tak przygotowaną zawiesinę wlej do garnka z owocami. Podgrzewaj i mieszaj trzepaczką aby kisiel się nie przypalił.
Przelej do miseczek lub słoików.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 153 kcal
Białko: 3g
Tłuszcze: 2g
Węglowodany: 45g