
Fit pierniczki owsiane ze zdrowym lukrem
Składniki na 12 porcji:
- Mąka owsiana pełnoziarnista 350 g (23,3 x łyżka)
- Olej kokosowy (stały) 80 g (4 x łyżka)
- Miód pszczeli 60 g (2,5 x łyżka)
- Jaja kurze całe 56 g (1 x sztuka)
- Erytrytol 40 g (8 x łyżeczka)
- Kakao w proszku 16% 10 g (1 x łyżka)
- Soda oczyszczona 5 g (1 x łyżeczka)
- Proszek do pieczenia 3 g (1 x łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Pierniczki:
- Podgrzej olej oraz miód, jeżeli nie są w formie płynnej.
- Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę.
- Do wgłębienia w mące wbij jedno jajko, dodaj miód, olej oraz przyprawę do piernika.
- Dokładnie wygnieć ciasto.
- Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, włóż je na chwilę do lodówki.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i wytnij z niego dowolne kształty.
- Ze ścinków ręcznie wykonaj ciastka.
- Piecz w piekarniku w 180 stopniach na blasze przykrytej papierem do pieczenia przez 10 minut.
Lukier:
- Lukier wykonaj łącząc erytrol z proszkiem kakao.
- Upieczone ciastka podaj z lukrem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 193 kcal/Białko: 4 g/Tłuszcze: 9g/Węglowodany: 23 g
Źródło: