Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Frytki z cukinii

Składniki:

- 2 średnie cukinie

- ok. 50 g startego parmezanu

- 1 jajko rozmiaru L

- 3 łyżki mąki migdałowej

- 1 łyżka oliwy z oliwek

- przyprawy: sól, czosnek granulowany, wędzona papryka

 

Sposób przygotowania:

Cukinie dokładnie umyć oraz wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na podłużne paski. Cukinie posolić i odczekać 10-15 minut. Powstały nadmiar wody odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko wysmarować oliwą z oliwek. W miseczek roztrzepać jajko za pomocą widelca i dodać przyprawy: sól, czosnek granulowany oraz wędzoną paprykę. W drugiej miseczce wymieszać starty parmezan z mąką migdałową. Pokrojoną cukinie maczać w jajku, a następnie obtaczać w mieszance mąki z serem i odkładać na przygotowaną blaszkę. Cukinie układać na blaszce w odstępach. Piec
w piekarniku w 200°C z termoobiegiem przez około 10-15 minut, aż do zarumienienia. Należy pamiętać aby po upływie połowy czasu przewrócić frytki, aby równomiernie się przyrumieniły.

Frytki z cukinii podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka np. z sosem czosnkowym lub tzaziki.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (125g):  126 kcal/Białko: 7 g/Tłuszcze: 8 g/Węglowodany: 4 g

Galeria zdjęć