
Gofry z rukolą, szynką i oliwą czosnkową
Przepis na 1 porcję
- 3,5 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajo
- 2 garście rukoli
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/3 papryki
- 0,5 łyżki oliwy czosnkowej
- 2 plastry wędzonej szynki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda do regulacji gęstości ciasta
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto należy dokładnie zmiksować. Dodać tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję. Gofry piec do chrupiącej tekstury. Na gorące gofry wyłożyć szynkę, paprykę i świeżą rukolę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem cytrynowym.
Wartość odżywcza i energetryczna 1 gofra: 380 kcal/ Białko: 22g/ Tłuszcze: 14g/ Węglowodany 37g