
Gorfy z błonnikiem bambusowym
Przepis na 1 porcję (2 gofry):
- Mąka owsiana (40 g)
- Jajko (1 sztuka, 50 g)
- Mleko 2% (100 ml)
- Błonnik bambusowy (10 g)
- Proszek do pieczenia (½ łyżeczki, 2 g)
- Olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Opcjonalnie: słodzik lub przyprawy (np. cynamon)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę owsianą, błonnik bambusowy, proszek do pieczenia i sól.
- Dodaj jajko, mleko oraz olej, a następnie dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Rozgrzej gofrownicę, lekko posmaruj powierzchnię tłuszczem, jeśli to konieczne.
- Wlej ciasto i piecz gofry przez 3–5 minut, aż będą złociste i chrupiące.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji (2 gofry): 236 kcal /Białko: 10,3 g /Tłuszcz: 7,8 g Węglowodany: 28,6 g