Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Grillowanie – wady i zalety

Opracowała: Kinga Pietruczuk

 

Niewątpliwie wraz z rozpoczęciem sezonu letniego jednym z ulubionych wakacyjnych planów Polaków jest urządzanie grilla. Oprócz walorów smakowych jest to idealna okazja do spotkania się w gronie najbliższych osób. Jednak czy grillowanie oprócz przyjemnej formy spędzania wolnego czasu ma wady? A może ma inne zalety?

 

Główne wady grilla wiążą się z nieodpowiednią obróbką lub sprzętem.

Jedną z najpoważniejszych wad przygotowania potraw z grilla jest szereg rakotwórczych, mutagennych i genotoksycznych związków chemicznych wytwarzanych podczas spalania i zawartych w dymie.

Dodatkowo grillując zwiększamy szansę na przypalanie potraw - w spalonych częściach natomiast znajduje się toksyczny dla zdrowia akrylamid (związek chemiczny wchodzący w skład farb, lakierów, klejów).

Dodatkowo posiłki grillowane mogą być ciężkostrawne, zawierają dużo więcej soli (z gotowych mieszanek przypraw) oraz pozbawione są większości składników odżywczych.

 

Przy zachowaniu odpowiednich zasad można jednak za pomocą grilla urozmaicić swoją dietę. Przyrządzanie potraw na grillu nadaje im charakterystyczny smak i aromat. Jest to też swego rodzaju lepsza alternatywna forma smażenia do której nie musimy używać dodatkowego tłuszczu, tylko wytapia się on samoistnie.

 

Jak zatem zdrowo urządzić grilla?

Wybierajmy grille elektryczne bądź gazowe, aby uniknąć przeniknięcia do potraw wysokiego stężenia toksyn.

W przypadku grillów tradycyjnych używajmy tacek aluminiowych – zmniejszy to ilość tłuszczu skapującego do ognia i wytwarzania toksycznych związków.

Zrezygnujemy lub zmniejszmy ilość rozpałki (powoduje to wytwarzanie jeszcze większej ilości toksyn).

Przyprawiajmy i marynujmy potrawy samodzielnie, wybierajmy chude mięsa, dodatkowo spożywajmy warzywa (w postaci grillowanej, ale i świeżej, aby urozmaicić strukturę posiłków).

Galeria zdjęć