Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Gruszki - wartości odżywcze

Opracowała: Aneta Sochacka

 

Grusza to bardzo stary gatunek drzewa. Rośnie od czasów prehistorycznych i przybył do naszego regionu z Azji. Rozpowszechnili ją starożytni Rzymianie. Obecnie znanych jest nam kilkadziesiąt gatunków i podgatunków gruszy. Jej owoce są zwykle podłużne i wąskie na końcu. Kolor skóry waha się od obfitej zieleni do jasnobrązowej z odcieniem czerwieni. Dzięki mnogości odmian gruszy, możemy cieszyć się jej owocami przez większość roku. Gruszki są bogate w składniki odżywcze i mają właściwości przeciwzapalne.

 

Gruszka - właściwości

Gruszka to owoc nie tylko smaczny, ale i wykazujący właściwości prozdrowotne. Dostarcza organizmowi wielu witamin i składników mineralnych. Gruszki wspierają działanie szarych komórek i tarczycy, zapobiegają rozwojowi nadciśnienia i korzystnie wpływają na pracę serca. To dobre źródła błonnika, witamin, składników mineralnych i wielu innych cennych związków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Im dojrzalsza gruszka, tym więcej zawiera cukru. Za to twardsza, lekko kwaśna zawiera więcej błonnika, pektyn i garbników. Ponadto gruszki zawierają dużo węglowodanów
i białek. Owoce te zawierają również wiele witamin - witaminę A, witaminę B (witamina B1, B2, B3, B6 i B9), witaminę C, E i K, cenne kwasy owocowe oraz sole mineralne takie jak cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Są również wyjątkowe na tle innych owoców, ponieważ zawierają jod, dzięki czemu wspomagają pracę tarczycy. Ze względu na dużą ilość boru gruszki mają pozytywny wpływ na aktywność mózgu.

Spożywanie gruszek, zwłaszcza dojrzałych, jest dobre na trawienie, zwłaszcza w zapobieganiu zaparciom. Zaleca się ich spożywanie w celu przyspieszenia metabolizmu, ponieważ pobudzają pracę jelit. Jednak gruszki mogą być przesadą i powodować biegunkę, jeśli zjemy ich za dużo. Z drugiej strony ekstrakt z gruszki pomaga obniżyć gorączkę i łagodzi bóle głowy. Gruszki pomagają również w infekcjach dróg moczowych i przyspieszają gojenie się ran.

 

Gruszka – wartości odżywcze

Wartość odżywcza gruszki w 100 gramach:

  • Wartość energetyczna: 57 kcal
  • Białko ogółem: 0,36 g
  • Tłuszcz: 0,14 g
  • Węglowodany: 15,23 g (w tym cukry proste 9,75 g)
  • Błonnik: 3,1 g

 

 

Źródła:

 

https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/gruszka-owoc-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-gruszki,20826.html

https://kukbuk.pl/artykuly/gruszka-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze/

https://aniagotuje.pl/przepis/pieczone-gruszki

 

 

Galeria zdjęć