
Guacamole
Składniki na 2 porcje:
- dojrzałe awokado
- pół pomidora
- sok z limonki
- ¼ czerwonej cebuli
- garść świeżej kolendry
- kilka kropel soku z limonki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy łyżką ze skórki. Kroimy w drobną kostkę lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy pokrojonego pomidora, kolendrę i cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
Uwagi: Awokado skrapiamy sokiem limonki od razu po rozgnieceniu, dzięki temu nie ciemnieje i zachowuje kolor. Najlepiej kupić awokado hass, które jest bardziej kremowe i smaczniejsze od zwykłego awokado.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 139 kcal/Białko: 2,3 g/Tłuszcze: 11g/Węglowodany 6 g