Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Gulasz z indyka z warzywami

4 porcje

 

500g filetów z indyka

2 małe marchewki (120g)

6 pieczarek (120g)

1 czerwona papryka (250g)

200g cukinii

1 cebula (100g)

1 ząbek czosnku (5g)

2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)

4 ziela angielskie

2 liście laurowe

1 łyżeczka soli

½ łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

2 łyżki oliwy z oliwek (20g)

 

Do 1 porcji:

50g kaszy jęczmiennej lub gryczanej

Surówka: 1 garść sałaty lodowej, ½ łyżeczka koperku, 2 rzodkiewki, 5cm ogórka, łyżka pestek słonecznika, sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki majonezu light, sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

Mięso z indyka pokrój w kostkę 2x2cm. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój w półplasterki, pieczarki w plastry, paprykę i cukinię w dość grubą kostkę.

Na patelni podsmaż indyka, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, zgniecione ziele angielskie, papryki. Zalej 400ml wody.

Na tej samej patelni na której smażyłaś indyka wlej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj warzywa bez cukinii i smaż 3-4 minuty. Przełóż do garnka z indykiem.

Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu 35-40min.

Na ostatnie 10 minut dorzuć cukinię i gotuj tak aby była jędrna.

Podawaj z kaszą i surówką ze świeżych warzyw.

 

Składniki sosu wymieszaj ze sobą. Sałatę posiekaj w paski, ogórka i rzodkiewkę w półplastry, dodaj koperek i uprażone pestki słonecznika, polej sosem jogurtowym.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 526kcal

Białko: 42g

Tłuszcze: 15g

Węglowodany: 59g

Galeria zdjęć