
Jajecznica z sałatką z awokado, fetą i natką
1 porcja
2 jajka
½ łyżeczka oliwy z oliwek (3g)
sól
pieprz
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku (10g)
Sałatka:
garść kiełek słonecznika (15g)
¼ awokado (30g)
½ pomidora (80g)
łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki (6g)
10g pokruszonego sera feta
świeżo mielony pieprz
sól
szczypta bazylii
łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
2-3 krople soku z cytryny
2 kromki pieczywa graham (2x30g)
cienka warstwa serka do smarowania (10g)
natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka wymieszaj w misce z solą i pieprzem i usmaż na wolnym ogniu na oliwie.
Warzywa pokrój w kostkę i ułóż na talerzu, posyp pokruszonym serem, pokrop oliwą i cytryną, dodaj świeżo zmielony pieprz i bazylię.
Pieczywo posmaruj serkiem, posyp natką i świeżo mielonym pieprzem.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 439kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 44g