Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Jajka po turecku z ostrym maślanym twistem

1 porcja

 

2 jajka w koszulce

150g jogurtu naturalnego

½ łyżeczki skórki startej z cytryny (2g)

łyżeczka soku z cytryny (3g)

sól

pieprz

1 pełna łyżeczka masła (7g)

2 szczypty płatków chili (0,5g)

szczypta harisy

1 kromka pieczywa pszennego- bułka paryska, (ok. 35g)

¼ awokado (ok. 35g)

sól

pieprz

 

Przygotowanie:

Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Masło rozpuść w małym garnuszku i dodaj chili, harisę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu aby masło zmieniło kolor i stało się aromatyczne.

Jajka wybij do miseczki, każde oddzielnie. W garnku zagotuj wodę, dodaj ½ łyżeczki soli i łyżkę octu.

Zamieszaj robiąc wir. Do środka wiru przelej jajko* i delikatnie mieszaj tak aby zgarniać białko i aby żółtko się nie rozlało. Gotuj na średnim ogniu ok. 3-4 minut.

Na talerz wyłóż jogurt, jajka, plasterki awokado. Polej ciepłym masłem.

Podawaj z grzanką z pieczywa.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 450kcal

Białko: 22g

Tłuszcze: 26g

Węglowodany: 31g

Galeria zdjęć