
Jajka po turecku z ostrym maślanym twistem
1 porcja
2 jajka w koszulce
150g jogurtu naturalnego
½ łyżeczki skórki startej z cytryny (2g)
łyżeczka soku z cytryny (3g)
sól
pieprz
1 pełna łyżeczka masła (7g)
2 szczypty płatków chili (0,5g)
szczypta harisy
1 kromka pieczywa pszennego- bułka paryska, (ok. 35g)
¼ awokado (ok. 35g)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Masło rozpuść w małym garnuszku i dodaj chili, harisę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu aby masło zmieniło kolor i stało się aromatyczne.
Jajka wybij do miseczki, każde oddzielnie. W garnku zagotuj wodę, dodaj ½ łyżeczki soli i łyżkę octu.
Zamieszaj robiąc wir. Do środka wiru przelej jajko* i delikatnie mieszaj tak aby zgarniać białko i aby żółtko się nie rozlało. Gotuj na średnim ogniu ok. 3-4 minut.
Na talerz wyłóż jogurt, jajka, plasterki awokado. Polej ciepłym masłem.
Podawaj z grzanką z pieczywa.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 450kcal
Białko: 22g
Tłuszcze: 26g
Węglowodany: 31g