Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Jaki jest Twój styl jedzenia?

Opracowała: mgr Natalia Jakubczak

W ostatnich latach zdecydowanie wzrosła świadomość na temat zdrowego stylu życia. Jest to wspierane przez media, w supermarketach widzimy coraz więcej produktów oznaczonych jako eko, pochodzących z naturalnych źródeł. Mimo to, liczba chorób żywieniowo zależnych wzrasta. Coraz wyższa liczba Polaków choruje na otyłość, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze.

Dobrze, że tak dużą wagę przywiązujemy do wyboru produktów żywieniowych! To, co jemy jest bardzo ważne i ma bezpośredni wpływ na nasze samopoczucie, kondycję i jakość zdrowia.

Zdrowe odżywianie to jednak nie tylko wysokiej jakości produkty ale też to, w jaki sposób spożywamy posiłki. Na pewno dużą wagę należy przykładać do sposobu przygotowywania jedzenia, zalecane jest przede wszystkim gotowanie na parze, w wodzie lub duszenie.

Już od dawna podkreśla się również to, jak ważne jest regularne spożywanie posiłków. Większość specjalistów zaleca niewielkie porcje, 4-5 razy dziennie. Jest to szczególnie ważne u osób, które mają zdaignosowaną nadwagę lub otyłość.

Co ciekawe, regularne spożywanie posiłków, jest dla niektórych ludzi bardzo proste do wykonania, a dla innych może okazać się sporym wyzwaniem. Zależy to od tego jak podchodzimy do całej „ceremoni” spożywania posiłków. Bardzo ciekawie opisuje te zależności prof. Grażyna Wieczorkowska-Wierzbińska w swojej książce „Psychologiczne ograniczenia”.

W swojej pracy przedstawia ona dwa główne style jedzenia: punktowy i przedziałowy. Według niej, większość z nas ma przeważające cechy jednego z nich.

Styl punktowy charakteryzuje się bardzo precyzyjnym określeniem posiłków, które spożywamy. Osoby, które jedzą punktowo, robią to tylko o ściśle wyznaczonych porach, w określonych miejscach i mają bardzo dokładne wyobrażenie co do kategorii produktów, które w danym momencie planują spożyć. Jeśli osoba, charakteryzująca się wyżej opisanym stylem jedzenia, ma przyjęte, że każdy posiłek spożywa przy stole, mało prawdopodobne jest, żeby w przypadku głodu, kupiła pączka w najbliższej cukierni i zjadła go na ulicy. Taka osoba prawdopodobnie nie zje też rosołu lub pierogów na śniadanie.

Zupełnie inaczej sytuacja wygląda u osób jedzących przedziałowo. Tutaj obszar akceptacji jest zdecydowanie większy. Przedziałowcy mogą zjeść praktycznie wszystko, o każdej porze i w dowolnym miejscu. Są oni w związku z tym zwykle narażeni na więcej pokus i trudniej zachowywać im regularność spożywania posiłków.

Oczywiście u niektórych osób możemy dostrzec cechy pochodzące z obu stylów np. osoba przyzwyczajona jest do określonych produktów i potraw podczas każdego posiłku, ale jej poziom akceptacji co do miejsca zjedzenia niektórych z nich, jest dużo większy, niż przy standardowym jedzeniu punktowym.

Od czego zależy, jakim stylem jedzenia się charakteryzujemy?

Przeważający wpływ na to ma sposób spożywania posiłków wyniesiony z domu rodzinnego.                       W niektórych domach, sposób planowania posiłków jest bardzo dokładny i rodzice nie wyobrażają sobie, żeby dzieci mogły zjeść śniadanie np. siedząc na łóżku. Inne rodziny charakteryzują się bardzo spontanicznym podejściem, co do miejsca i wyglądu codziennych posiłków.

Dużo zależy też od naszego charakteru i cech osobowości.

Jakie znaczenie i konsekwencje ma określony styl jedzenia?

W obecnych warunkach ogólnej dostępności najróżniejszych produktów żywieniowych, osoby jedzące przedziałowo zwykle narażone są na więcej chorób związanych z nadmiernym jedzeniem. Trudniej im utrzymywać prawidłową masę ciała, są bardziej podatne na pokusy i często działają bardziej impulsywnie w stosunku do jedzenia.

Są one za to bardziej elastyczne i łatwiej przyzwyczaić im się do nowych warunków, niż osobom jędzącym punktowo. Dla tej ostatniej grupy, problematyczne mogą być np. podróże, podczas których jesteśmy poniekąd zmuszeni do spożywania posiłków w inny sposób, niż oczekuje tego przyzwyczajenie.

Publikacje na temat psychologii żywienia i powiększanie świadomości związanej z tą tematyką ma duże znaczenie profilaktyczne i jest ważne w leczeniu chorób związanych z otyłością i zaburzeniami odżywiania. Łatwiej jest podjąć kroki w kierunku zdrowego stylu życia jeśli jesteśmy bardziej świadomi działania naszego organizmu i własnych przyzwyczajeń.

Bibliografia:

  • Wieczorkowska - Wierzbińska G. (2011) Psychologiczne ograniczenia. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego
  • Borowiec A., Aranowska A. (2018) Style żywieniowe Polaków i ich społeczno-demografczne uwarunkowania, Pomeranian J Life Sci 2018; 64(2): 93-98

 

 

Galeria zdjęć