Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Jedzmy truskawki!

Opracowała: Izabela Goździk, studentka dietetyki

 

Owoce jagodowe, zwłaszcza truskawki należą do źródeł substancji bioaktywnych, które zawierają głównie związki fenolowe i kwas askorbinowy, ale również w mniejszym stopniu kilka innych witamin i składników mineralnych. Odpowiadają one za korzyści zdrowotne, takie jak: działanie antyzapalne, zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym oraz ochronne działanie zmniejszające ryzyko różnych nowotworów.

Świeże truskawki są owocami o wysokiej zawartości kwasu askorbinowego (witaminy C), którego poziom jest zmienny i wynosi od 5 do 50mg/100g świeżej masy, a w przypadku niektórych odmian do 80mg/100g wagi. Wśród owoców jagodowych truskawki mają podobną zawartość askorbinianu do malin, ale czterokrotnie większą od borówek. Witamina C jako silny przeciwutleniacz chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za powstawanie stanów zapalnych w organizmie oraz zmniejsza uszkodzenia komórek powstałe w wyniku chorób i procesów starzenia.

Przeciwutleniacze zawarte w truskawkach odgrywają rolę w zmniejszeniu ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych poprzez hamowanie utleniania cholesterolu LDL. Z kolei kwas elagowy i kwercetyna obecne w truskawkach wykazują działania przeciwnowotworowe.

Truskawki poza walorami smakowymi dostarczają nam wiele witamin i składników odżywczych, odpowiadają za uczucie sytości ze względu na zawartość błonnika, a także posiadają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że w mniejszych ilościach mogą być spożywane przez osoby borykające się z cukrzycą lub insulinoopornością.

 

Źródła:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26501271/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31269727/

 

 

Galeria zdjęć