Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Jesień na talerzu, czyli bogactwo witamin i kolorów

Opracowała: mgr Magdalena Matyja

Jak widać za oknem, jesień zagościła już na dobre. Dni stają się krótsze, na oknie pojawiają się pierwsze krople deszczu, ale to nie powód, żeby Nasz talerz był szary i bury, wręcz przeciwnie.

Jesień to masa kolorów, różnorodność smaków i zapachów. To wyjątkowa pora roku, choć często niedoceniana. Oprócz mieniących się w słońcu różnymi kolorami liści - od złotych po burgundowe, pojawiają się soczyste i kolorowe owoce oraz warzywa.

Owoce i warzywa w tym czasie, to prawdziwa uczta dla podniebienia, ale przede wszystkim, dla Naszego organizmu.

Jesień obfituje w grzyby, dynie, papryki, pomidory, cukinie, czy warzywa korzenne, jak: chrzan, brukselka, por, marchew, seler czy cebula. Pojawiają się słodkie ziemniaki, buraki czy żółta kukurydza. A owoce, to przede wszystkich: śliwki, winogrona, jabłka, czy gruszki. Ich składniki to moc witamin i składników mineralnych, tak potrzebnych w sezonie jesienno-zimowym.

I tak, pomarańczowo-złota dynia kryje w sobie B-karoten, fosfor oraz potas, tak niezbędne dla Naszego organizmu. Polecam, w jesienne wieczory nie ma jak zupa krem z dyni.

A czerwono-burgundowe buraki? Śmiało można powiedzieć, że to samo zdrowie. Buraki, jak mało które warzywa, kryją w sobie masę pierwiastków mineralnych, m.in.: żelazo, wapń, magnez, potas, czy rzadko spotykany w warzywach: rubid i cez. Dodatkowo zawierają kwas foliowy, tak ważny dla prawidłowego rozwoju płodu.

A teraz może jak w dziecięcej wyliczance - „wpadła gruszka do fartuszka, a za gruszką dwa jabłuszka”. Gruszka, to jeden z nielicznych owoców, który zawiera jod, tak ważny minerał poprawiający funkcjonowanie tarczycy. Poza tym bogata jest w: fosfor, wapń, magnez, sód, miedź, żelazo oraz bor. Zawiera też witaminy: A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna często gościć w Naszym menu.

Jabłko, to kolejny owoc, który w Naszym klimacie występuje w różnych odmianach i można zaryzykować stwierdzenie, że jest najbardziej popularnym owocem w Naszym kraju. Jesienią wyjątkowo powinniśmy korzystać z ich „prozdrowotnych mocy”, gdyż te owoce przed zimą zapewnią dużo witaminy C, która ma kolosalne znaczenie dla Naszej odporności. Ponadto, surowe jabłka wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby. Czego chcieć więcej?

Ale nie możemy zapominać o jednym, jesienne owoce i warzywa oprócz bezsprzecznych walorów odżywczych wpływają także na Naszą formę psychiczną. Komu z Nas nie poprawi się nastrój, po kęsie soczystej i słodkiej gruszki? Właśnie.

Jednym słowem, korzystajmy z darów natury, które jesienią przybierają wręcz artystyczne kolory.

Źródła:

Wartości odżywcze jesiennych warzyw – Przedszkole Samorządowe nr 1 w Dobrym Mieście (dobre-przedszkole.edu.pl)

Wartości odżywcze jesiennych warzyw i owoców. Co warto jeść jesienią? / Warzywa i owoce / Rodzina Zdrowia - Twój portal o zdrowiu

Kwas foliowy – funkcje, źródła, objawy niedobór i nadmiaru - LekarzeBezKolejki

Gruszka - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni, kaloryczność | WP abcZdrowie

 

Galeria zdjęć