
Jesiennej chandrze mówimy - nie! Moc kolorów i smaków na talerzu
Opracowała: Magdalena Matyja
Za oknem powitaliśmy naprawdę jesienną aurę, jest mokro i nieprzyjemnie. Temperatura spadła zdecydowanie poniżej 30 ° C i trudno Nam wszystkim przestawić się na inną pogodę.
Taka aura dobrze nie nastraja. Każdy wędrując do domu myśli o ciepłym kocu i łyku ciepłej czekolady. Mimo tego pamiętajmy, że wrzesień to jeden z najlepszych miesięcy w kalendarzu ogrodniczym. Dostarcza wielu warzyw i owoców, które pobudzają Nasze zmysły magiczną ilością kolorów, faktur, zapachów i smaku.
We wrześniu wyjątkowo powinniśmy udać się na bazarki, czy ryneczki i oddać się wybieraniu takich warzyw i owoców, jak: aronia, jabłka, gruszki, śliwki, ciemne winogrona, dynia, brukselka, orzechy włoskie, bakłażan czy cukinia. Pamiętajmy, że sezonowe owoce i warzywa są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Ponadto ich niebagatelną zaletą jest cena, która jest zdecydowanie niższa, gdyż nie wymagają dodatkowego przechowywania i innych zabiegów, które windują ostateczny koszt tych artykułów poza sezonem.
Ponadto ich aromat i kolor są bajeczne dla Naszych zmysłów. Pobudzają Naszą chęć do eksperymentowania w kuchni z nowymi przepisami.
Pamiętajmy, że w jesiennym menu nie powinno zbraknąć garści rozgrzewających przypraw, takich jak: cynamon, imbir, goździki czy kardamon. Dodanie ich do napojów może poprawić Nasze samopoczucie i ustrzec przed przeziębieniem, które może Nam się przytrafić w jesienną słotę.
Jesień to też najlepszy moment do korzystania z darów natury i rozpoczęcia przygody z przygotowywaniem zup czy przecierów.
Dobrze skonstruowana dieta jesienią jest świetną metodą wzmacniania Naszego układu odpornościowego na kolejne chłodne miesiące.
A teraz życzę Wam udanej zabawy kolorami i smakami przy sporządzaniu menu dla siebie i najbliższych.
Źródła:
Co jeść jesienią? Owoce i warzywa pełne witamin. Dieta na jesień. Przepisy (zdrowerozwiazania.pl)
Co jeść jesienią? Owoce i warzywa pełne witamin. Dieta na jesień. Przepisy (zdrowerozwiazania.pl)