
Kaszotto z tuńczykiem
Składniki (2 porcje):
- 100 g kaszy bulgur (1 torebka)
- 1 puszka tuńczyka w oleju (120 g)
- 1 ogórek kiszony
- 2 pomidorów suszonych z oleju
- 5 łodyżek szczypioru
- 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
- sól, pieprz – do smaku
- nać pietruszki – do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Kaszę ugotować do postaci al dente w lekko osolonej wodzie. Osączyć na sicie.
- Tuńczyka osączyć na sicie z nadmiaru oleju.
- Ogórka pokroić w kostkę.
- Pomidory pokroić w paski.
- W miseczce wymieszać ciepłą kaszę, tuńczyka, pokrojonego ogórka, pomidory i drobno pocięty szczypior. Dodać oliwę z suszonych pomidorów. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Na talerzu udekorować natką pietruszki.