Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Kiszone kalafiory z buraczkiem

Składniki:

  • 1 mały kalafior
  • 1 mały burak

Zalewa:

  • 3 szklanki wody
  • ½ szklanki octu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli kamiennej

Sposób przygotowania:

  1. Kalafior umyć, oczyścić i podzielić na różyczki.
  2. Burak obrać ze skórki i pokroić na małe części.
  3. Warzywa zblanszować (obgotować 2 minuty w osolonej wodzie) i przełożyć do słoików.

Zalewa:

  1. Wodę z przyprawami gotować ok. 5 minut a następnie dodać ocet i doprowadzić do wrzenia.
  2. Zalewę wlać do słoików z kalafiorem i burakami i zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

Przetwory będą gotowe po 2 tygodniach.

Wartości odżywcza i energetyczna 100g: 33 kcal/Białko: 2 g/Tłuszcze: 0g /Węglowodany: 7g

Galeria zdjęć