Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Klopsy w sosie pomidorowym

Przepis na 4 porcje:

Składniki:

Klopsy

400 g mielonego mięsa drobiowego

1 jajko (56g)

1 cebula (100g)

2 ząbki czosnku (10g)

1/2 szklanki mąki kukurydzianej (250g)

Sól i pieprz do smaku

1 łyżeczka suszonego oregano (3g)

1 łyżeczka suszonej bazylii (3g)

4 łyżki oleju (40g)

Sos pomidorowy

1 puszka krojonych pomidorów (400g)

2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)

1 łyżeczka suszonego oregano (3g)

1 łyżka suszonej bazylii (6g)

Sól i pieprz do smaku

1 szklanka bulionu warzywnego (250g)

Sposób przygotowania:

W dużej misce wymieszaj mielone mięso drobiowe, jajko, olej, posiekaną cebulę, czosnek i mąkę kukurydzianą. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Z przygotowanej masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

W misce zmieszaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wlej bulion i dobrze wymieszaj.  Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż klopsy do naczynia żaroodpornego a następnie zalej je przygotowanym sosem pomidorowym. Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (382g): 481 kcal/Białko: 28,1g /Tłuszcze: 20,5g/Węglowodany: 43,6 g

Galeria zdjęć