
Krem pomidorowo-paprykowy
Składniki na 5 porcji:
-
8 średnich pomidorów najlepiej malinowych
-
2 średnie papryki
-
2 średnie cebule
-
4 ząbki czosnku
-
500ml bulionu
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
bazylia suszona, sól, pieprz do smaku
-
1 łyżka cukru
-
kilka listków świeżej bazylii
Kroimy pomidora, cebulkę i paprykę w większe kawałki, Obieramy czosnek i wszystkie warzywa umieszczamy w blaszce do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy przyprawami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu przekładamy do garnka, dodajemy świeże listki bazylii, bulion, cukier i blendujemy na krem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.
Jedna porcja zawiera 165 kcal.