
Krem z kalafiora
Składniki na 4 porcje:
- 1 kalafior (500 g)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 20 cm białej części pora 150 g
- ¼ selera (150 g)
- 1 pietruszka (50 g)
- 1 łyżka masła (25 g)
- 3 szklanki wody
- 3 ziemniaki (250 g)
- 3 liście lubczyku ogrodowego
- 1 łyżeczka imbiru suszonego
- 1 łyżka koperku zielonego
- sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie – do smaku
- pietruszka zielona – do dekoracji
Przygotowanie:
- Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Jeśli jest młody, to nie odcinać łodyg, tylko wszystko ugotować. Kalafiora włożyć do garnka z wodą. Dodać szczyptę sól i cukier. Ugotować do miękkości. Odcedzić.
- Pora umyć i pokroić w krążki grubości 2 cm. Selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
- W garnku rozgrzać masło. Na gorące masło wrzucić rozdrobnione warzywa. Smażyć 5 minut.
- Warzywa podlać wodą i zagotować. Dodać sól, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do gotujących się warzyw. Na koniec dodać lubczyk ogrodowy.
- Całość gotować 20 minut. Lubczyk oraz ziarna przypraw usunąć. Dodać ugotowanego kalafiora i imbir.
- Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę. Na koniec dodać koperek zielony.
- Doprawić do smaku wg własnych upodobań. Można dodać np. czosnek suszony, żeby zaostrzyć smak. Jeśli zupa zbyt gęsta dodać wody lub mleka. Wszystko dobrze wymieszać.
- Zupę – krem nalewać do miseczek. Wierzch udekorować pietruszką.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 171 kcal/Białko: 6,7 g/Tłuszcze: 5,8 g/Węglowodany: 18,8 g