Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Krem z kalafiora

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kalafior (500 g)
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 20 cm białej części pora 150 g
  • ¼ selera (150 g)
  • 1 pietruszka (50 g)
  • 1 łyżka masła (25 g)
  • 3 szklanki wody
  • 3 ziemniaki (250 g)
  • 3 liście lubczyku ogrodowego
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego
  • 1 łyżka koperku zielonego
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie – do smaku
  • pietruszka zielona – do dekoracji

 

Przygotowanie:

  1. Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Jeśli jest młody, to nie odcinać łodyg, tylko wszystko ugotować. Kalafiora włożyć do garnka z wodą. Dodać szczyptę sól i cukier. Ugotować do miękkości. Odcedzić.
  2. Pora umyć i pokroić w krążki grubości 2 cm. Selera i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej.
  3. W garnku rozgrzać masło. Na gorące masło wrzucić rozdrobnione warzywa. Smażyć 5 minut.
  4. Warzywa podlać wodą i zagotować. Dodać sól, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dołożyć do gotujących się warzyw. Na koniec dodać lubczyk ogrodowy.
  6. Całość gotować 20 minut. Lubczyk oraz ziarna przypraw usunąć. Dodać ugotowanego kalafiora i imbir.
  7. Zupę lekko przestudzić i zblendować na jednolitą masę. Na koniec dodać koperek zielony.
  8. Doprawić do smaku wg własnych upodobań. Można dodać np. czosnek suszony, żeby zaostrzyć smak. Jeśli zupa zbyt gęsta dodać wody lub mleka. Wszystko dobrze wymieszać.
  9. Zupę – krem nalewać do miseczek. Wierzch udekorować pietruszką.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 171 kcal/Białko: 6,7 g/Tłuszcze: 5,8 g/Węglowodany: 18,8 g

Galeria zdjęć