
Krem z pomidorów
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 50 g cebuli, przekrojonej na pół
- 30 g masła lub 30 g oliwy z oliwek
- 700 g pomidorów z puszki lub 700 g pomidorów przekrojach na pół
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka oregano, suszonego lub 1 łyżeczka mieszanych ziół suszonych
- 500 g wody
- 1 czubata łyżeczka bulionu mięsnego lub warzywnego
- 100 g śmietany min 30% tłuszczu
- 2-4 liście bazylii świeżej
- 1 gałązka natki pietruszki, świeżej tylko liście
Sposób przygotowania:
1. Rozdrobnić czosnek i cebule.
2. Do garnka włożyć rozdrobnione składniki i dodać masło i dusić.
3. Rozdrobnić pomidory i dodać do garnka i także dodać koncentrat pomidorowy sól cukier i organo.
4. Wlać wodę i koncentrat bulionu i gotować przez 15 min w 100C.
5. Dodać śmietanę bazylię i pietruszkę i przelać do miksera i zmiksować zupę podawać na ciepło.
Wartości odżywcze na 1 porcję: 185,5 kcal / Białko : 2,6 g / Węglowodany: 10,9 g / Tłuszcz: 16g