Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Krem z dyni

Przepis na 4 porcje:

Składniki:

  • 2 szklanki miąższu z pieczonej dyni (upieczonej i ostudzonej) (500g)
  • 1 cebula(100g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego (750g)
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej (opcjonalnie, do smaku) (2g)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu (1g)
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (2,5g)
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (100g)
  • 4 łyżki łuskanych pestek dyni (40g)

 

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię pokrój na pół, usuń nasiona i włókna, a potem podziel na mniejsze kawałki. Następnie ułóż kawałki dyni na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez około 30-40 minut, aż mięknie. W międzyczasie rozgrzej oliwę z oliwek w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż około 3-4 minuty, aż zmiękną i się zarumienią. Kiedy dynia będzie gotowa, dodaj ją do garnka z cebulą i czosnkiem. Zmniejsz ogień i smaż razem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej bulion warzywny. Doprowadź zupę do wrzenia, a potem zmniejsz ogień i gotuj przez około 10-15 minut. Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone, użyj blendera, aby zmiksować zupę na gładką masę. Po zblendowaniu dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i mleko kokosowe do zupy i mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Gotowy krem podawaj posypany pestkami łuskanej dyni.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (381g): 202 kcal/Białko: 5,1g /Tłuszcze: 13,5 g/Węglowodany: 11,8 g

Galeria zdjęć