
Ksylitol a ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych
Opracowała: dr Paulina Baran
Ksylitol zwiększa ryzyko występowania zdarzeń sercowo-naczyniowych, w tym zawału serca oraz udaru mózgu – tak wynika z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców z Cleveland Clinic, których wyniki opublikowano na łamach czasopisma European Heart Journal.
Ksylitol jest organicznym związkiem chemicznym o słodkim smaku, który jest stosowany w przemyśle spożywczym jako zamiennik cukru do słodzenia, między innymi, gum, cukierków czy też wyrobów piekarniczych. Co ciekawe, ksylitol możemy także spotkać w pastach do zębów.
Naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od ponad 3000 pacjentów ze Stanów Zjednoczonych oraz Europy. Wykazano, że jedna trzecia pacjentów, u których stężenie ksylitolu w osoczu było najwyższe, była bardziej narażona na wystąpienie incydentu ze strony układu sercowo-naczyniowego.
W testach przedklinicznych stwierdzono, że ksylitol powodował krzepnięcie płytek krwi oraz zwiększał ryzyko wystąpienia zakrzepicy. Co ciekawe, zastosowane w badaniu wskaźniki zdolności krzepnięcia płytek krwi po spożyciu napoju słodzonego ksylitolem znacznie wzrastały, natomiast po spożyciu napoju słodzonego glukozą – nie.
Autorzy przytoczonych badań zwracają uwagę, że potrzeba jest przeprowadzenia dalszych badań nad bezpieczeństwem spożywania ksylitolu oraz jego długoterminowymi skutkami dla układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując, ksylitol dodawany jest do wielu produktów spożywczych, ponieważ dotychczas sądzono, że jest zdrową alternatywą dla tradycyjnego cukru.
W związku z tym, że dziś pojawiają się wątpliwości co do bezpieczeństwa stosowania ksylitolu, zwracajmy uwagę na jego ilość w produktach, które kupujemy na co dzień, tak, aby nie spożywać go w nadmiarze, i poczekajmy na dalsze badania naukowe nad tym związkiem chemicznym.
Źródła:
[1] Cleveland Clinic. "Sugar substitute linked to increased risk of heart attack and stroke, study finds" ScienceDaily. ScienceDaily, 6 June 2024. <https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240606152237.htm>
[2] Witkowski, M., Nemet, I., S Li, X. et al. (2024). Xylitol is prothrombotic and associated with cardiovascular risk. European Heart Journal. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehae244