
Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym
Składniki na 2 porcje:
- 200 g fileta z kurczaka
- 80 g makaronu ryżowego (gruba wstążka)
- 1 łyżka oleju (10 g)
- 400 g mieszanki mrożonych warzyw „po chińsku”
- 1 łyżka masła (10 g)
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego (20 g)
- sól, pieprz, papryka czerwona, curry – do smaku
Przygotowanie:
- Mięso z kurczaka umyć, pokroić w pasku grubości ok. 1 cm. Przyprawić do smaku i obsmażyć na oleju 2 minuty. Patelnię przykryć i zestawić z ognia.
- Drugą patelnię – najlepiej głęboką, może być wok – rozgrzać na ogniu. Włożyć masło i gdy się rozpuści wysypać mrożone warzywa. Smażyć 5 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i przyprawami.
- Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
- na talerz wykładać porcję makaronu, kurczaka oraz warzyw. Można wszystko ze sobą wymieszać.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 358 kcal/ Białko: 28,7 g/ Tłuszcze: 14,2 g/ Węglowodany: 25,2g