Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym

Składniki na 2 porcje:

  • 200 g fileta z kurczaka
  • 80 g makaronu ryżowego (gruba wstążka)
  • 1 łyżka oleju (10 g)
  • 400 g mieszanki mrożonych warzyw „po chińsku”
  • 1 łyżka masła (10 g)
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego (20 g)
  • sól, pieprz, papryka czerwona, curry – do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Mięso z kurczaka umyć, pokroić w pasku grubości ok. 1 cm. Przyprawić do smaku i obsmażyć na oleju 2 minuty. Patelnię przykryć i zestawić z ognia.
  2. Drugą patelnię – najlepiej głęboką, może być wok – rozgrzać na ogniu. Włożyć masło i gdy się rozpuści wysypać mrożone warzywa. Smażyć 5 minut. Doprawić do smaku sosem sojowym i przyprawami.
  3. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wyłożyć na talerz.
  4. na talerz wykładać porcję makaronu, kurczaka oraz warzyw. Można wszystko ze sobą wymieszać.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  358 kcal/ Białko: 28,7 g/ Tłuszcze: 14,2 g/ Węglowodany: 25,2g

Galeria zdjęć