
Leczo warzywne z ciecierzycą
4 porcje
1 cukinia (250g)
2 czerwone papryki (lub 1 żółta, 1 czerwona) (2x250g)
1 marchewka (45g)
1 cebula (100g)
2 ząbki czosnku (10g)
250g ciecierzycy z zalewy
180g koncentratu pomidorowego
3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)
½ łyżeczki ostrej papryki (3g)
1 łyżeczka oregano (4g)
sól
pieprz
Do 1 porcji:
50g kaszy gryczanej + posiekana drobno natka pietruszki.
25g sera feta
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój w plasterki a resztę warzy w grubą kostkę. Ciecierzycę odcedź.
W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dorzuć marchewkę i paprykę, smaż 3-4 minuty. Dodaj ½ łyżeczki soli, pieprz, ostrą i słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i 1 szklankę wody. Gotuj 15min na wolnym ogniu.
Dodaj cukinię i ciecierzycę, gotuj kolejne 10 - 15min.
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszaj z drobno posiekana natką pietruszki i pokruszonym serem feta.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 518kcal
Białko: 21g
Tłuszcze: 18g
Węglowodany: 75g