Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Leczo warzywne z ciecierzycą

4 porcje

 

1 cukinia (250g)

2 czerwone papryki (lub 1 żółta, 1 czerwona) (2x250g)

1 marchewka (45g)

1 cebula (100g)

2 ząbki czosnku (10g)

250g ciecierzycy z zalewy

180g koncentratu pomidorowego

3 łyżki oliwy z oliwek (30g)

1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)

½ łyżeczki ostrej papryki (3g)

1 łyżeczka oregano (4g)

sól

pieprz

 

Do 1 porcji:

50g kaszy gryczanej + posiekana drobno natka pietruszki.

25g sera feta

 

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę a czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój w plasterki a resztę warzy w grubą kostkę. Ciecierzycę odcedź.

W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dorzuć marchewkę i paprykę, smaż 3-4 minuty. Dodaj ½ łyżeczki soli, pieprz, ostrą i słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i 1 szklankę wody. Gotuj 15min na wolnym ogniu.

Dodaj cukinię i ciecierzycę, gotuj kolejne 10 - 15min.

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszaj z drobno posiekana natką pietruszki i pokruszonym serem feta.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 518kcal

Białko: 21g

Tłuszcze: 18g

Węglowodany: 75g

Galeria zdjęć