
Lody limonka&awokado
Składniki (2 porcje):
- 1 dojrzałe awokado (150 g)
- 200 g jogurtu Skyr
- 2 łyżki miodu (42 g)
- sok z 1 limonki (ok. 50 g)
- skórka otarta z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ. Przełóż do blendera. Dodaj jogurt Skyr, miód, sok i skórkę z limonki oraz ekstrakt waniliowy. Miksuj na gładką, kremową masę. Przelej do pojemnika i wstaw do zamrażarki na minimum 3 godziny. Przed podaniem pozostaw na kilka minut w temperaturze pokojowej, aby lekko zmiękły.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji: 258 kcal / Białko: 12,7 g / Tłuszcze: 11,5 g / Węglowodany: 30,1 g