
Lody w zdrowszej wersji - do przygotowania w domu
Opracowała: mgr Karolina Bertrandt
Lody dla ochłody?
Tak, ale w zdrowszej wersji, bo przygotowane w domu - wiesz, co jesz (i co jedzą pozostali domownicy). Łatwe w przygotowaniu, niedrogie (sam wybierasz z czego będą) i przede wszystkim bez zbędnych dodatków typu cukier, konserwanty i barwniki.
Wystarczy blender, składniki, zamrażarka i dobre chęci żeby mieć w domu fit-lodziarnię. Poniżej kilka propozycji na domowe lody :
Sorbet arbuzowy:
- 2 szklanki pokrojonego arbuza (bez pestek, pokrojonego w mniejsze kawałki)
- 1/2 szklanki truskawek (wygodniej będzie je pokroić na połówki)
- 1 łyżka soku z cytryny
Owoce umieścić w blenderze, dodać sok cytrynowy i zblendowa na gładką masę. Rozłożyć do foremek lub jednego większego pojemnika i zamrozić.
Jogurtowe lody owocowe:
- 1 kubeczek jogurtu naturalnego tradycyjnego lub roślinnego
- 1 szklanka sezonowych owoców (wiśnie, maliny, truskawki)
- Mały banan w charakterze słodzika
Jogurt zmiksuj z owocami na kremową masę. Przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe lody delikatnie wyjmij z pojemniczków.
Fit lody z awokado:
- 3 łyżki czerwonej fasoli (może być z puszki – odsączyć na sitku)
- ½ awokado
- 2 łyżki mleka (może być roślinne)
- 1 mały banan
- 1 łyżeczka naturalnego kakao
Fasolę i owoce zmiksuj w blenderze dodając kakao i trochę mleka. Gęstą masę przełóż do foremek lodowych, umieść w zamrażarce.
Bananowe lody z serkiem mascarpone:
- 3 małe banany
- 2 łyżeczki serka nascarpone
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ laski wanilii (wyskrobać środek)
Serek i pokrojone banany zmiksować w blenderze dodając wanilię i cynamon. Przełożyć do pojemniczków i zamrozić.
Jak widać przygotowanie domowych lodów to nic trudnego! Przykładowe propozycje można oczywiście modyfikować według własnych upodobań. Smacznego!