Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Lody w zdrowszej wersji - do przygotowania w domu

Opracowała: mgr Karolina Bertrandt

Lody dla ochłody?

Tak, ale w zdrowszej wersji, bo przygotowane w domu - wiesz, co jesz (i co jedzą pozostali domownicy). Łatwe w przygotowaniu, niedrogie (sam wybierasz z czego będą) i przede wszystkim bez zbędnych dodatków typu cukier, konserwanty i barwniki.

Wystarczy blender, składniki, zamrażarka i dobre chęci żeby mieć w domu fit-lodziarnię. Poniżej kilka propozycji na domowe lody :

Sorbet arbuzowy:

  •   2 szklanki pokrojonego arbuza (bez pestek, pokrojonego w mniejsze kawałki)
  • 1/2 szklanki truskawek (wygodniej będzie je pokroić na połówki)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Owoce umieścić w blenderze, dodać sok cytrynowy i zblendowa na gładką masę. Rozłożyć do foremek lub jednego większego pojemnika i zamrozić.

Jogurtowe lody owocowe:

  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego tradycyjnego lub roślinnego
  • 1 szklanka sezonowych owoców (wiśnie, maliny, truskawki)
  • Mały banan w charakterze słodzika

Jogurt zmiksuj z owocami na kremową masę. Przełóż do foremek i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Gotowe lody delikatnie wyjmij z pojemniczków.

Fit lody z awokado:

  • 3 łyżki czerwonej fasoli (może być z puszki – odsączyć na sitku)
  • ½ awokado
  • 2  łyżki mleka (może być roślinne)
  • 1 mały banan
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao

Fasolę i owoce zmiksuj w blenderze dodając kakao i trochę mleka. Gęstą masę przełóż do foremek lodowych, umieść w zamrażarce.

Bananowe lody z serkiem mascarpone:

  • 3 małe banany
  • 2 łyżeczki serka nascarpone
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ½ laski wanilii (wyskrobać środek)

Serek i pokrojone banany zmiksować w blenderze dodając wanilię i cynamon. Przełożyć do pojemniczków i zamrozić.

Jak widać przygotowanie domowych lodów to nic trudnego! Przykładowe propozycje można oczywiście modyfikować według własnych upodobań. Smacznego!

Galeria zdjęć