
Łosoś pieczony w marynacie miodowo pomarańczowej
2 porcje
2 kawałki filetu z łososia (2x150g)
Marynata:
1 łyżka musztardy francuskiej (20g)
1 łyżeczka miodu (8g)
2 łyżki soku z pomarańczy (20ml)
1 łyżka sosu sojowego (10g)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki (12g)
½ drobno posiekanego czosnku (5g)
sól
pieprz
Do 1 porcji:
50g kaszy jęczmiennej z natką.
Surówka z marchewki i jabłka: 1 marchewka (130g), ¼ jabłka (50g), łyżeczka pestek słonecznika, sól, pieprz.
Przygotowanie:
Łososia osusz i zalej marynatą, zostaw na 1-2 godziny.
Na pergaminie ułóż jeden kawałek łososia, zawiń szczelnie- zrób szczelny pakiecik lub cukierek.
Piekarnik rozgrzej do 220st C i wstaw łososia. Piecz ok. 12-15min.
Wyjmij i delikatnie otwórz aby się nie poparzyć. Pokrop świeżym sokiem z cytryny i ew. kilkoma kroplami sosu sojowego.
Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, słonecznika upraż na suchej patelni. Wymieszaj i dodaj pieprz i szczyptę soli.
Podawaj z kaszą i surówką.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 562 kcal
Białko: 36g
Tłuszcze: 21g
Węglowodany: 59g