Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Łosoś pieczony w marynacie miodowo pomarańczowej

2 porcje

 

2 kawałki filetu z łososia (2x150g)

Marynata:

1 łyżka musztardy francuskiej (20g)

1 łyżeczka miodu (8g)

2 łyżki soku z pomarańczy (20ml)

1 łyżka sosu sojowego (10g)

1 łyżka posiekanej natki pietruszki (12g)

½ drobno posiekanego czosnku (5g)

sól

pieprz

 

Do 1 porcji:

50g kaszy jęczmiennej z natką.

Surówka z marchewki i jabłka: 1 marchewka (130g), ¼ jabłka (50g), łyżeczka pestek słonecznika, sól, pieprz.

 

Przygotowanie:

Łososia osusz i zalej marynatą, zostaw na 1-2 godziny.

Na pergaminie ułóż jeden kawałek łososia, zawiń szczelnie- zrób szczelny pakiecik lub cukierek.

Piekarnik rozgrzej do 220st C i wstaw łososia. Piecz ok. 12-15min.

Wyjmij i delikatnie otwórz aby się nie poparzyć. Pokrop świeżym sokiem z cytryny i ew. kilkoma kroplami sosu sojowego.

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, słonecznika upraż na suchej patelni. Wymieszaj i dodaj pieprz i szczyptę soli.

 

Podawaj z kaszą i surówką.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 562 kcal

Białko: 36g

Tłuszcze: 21g

Węglowodany: 59g

Galeria zdjęć