Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Łosoś pieczony w pomarańczach

Składniki na 2 porcje:

  • 200g łososia bez skóry
  • ½ pomarańczy
  • ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 5 ziarenek jałowca
  • 30ml oliwy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 10g suszonej żurawiny
  • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cytryna

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 150  ̊C góra - dół.

Umyj łososia i wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej oliwą i dodaj ziarna jałowca, rozmaryn.

Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry i przykryj nimi łososia.

Piecz łososia około 25 minut w piekarniku.

W międzyczasie posiekaj na mniejsze kawałki żurawinę. Żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszaj.

Po upieczeniu łososia, zdejmij jałowiec, rozmaryn i plastry pomarańczy (możesz podać je obok łososia). Wyłóż na łososia przygotowaną posypkę. Całość skrop cytryną.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 387kcal/Białko: 21,2 g/Tłuszcze: 28,6 g/Węglowodany: 11,8 g

Galeria zdjęć