
Łosoś pieczony w pomarańczach
Składniki na 2 porcje:
- 200g łososia bez skóry
- ½ pomarańczy
- ¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
- 5 ziarenek jałowca
- 30ml oliwy
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 10g suszonej żurawiny
- ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
- sól
- pieprz
- cytryna
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 150 ̊C góra - dół.
Umyj łososia i wysusz ręcznikiem papierowym. Posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie włóż do naczynia żaroodpornego. Zalej oliwą i dodaj ziarna jałowca, rozmaryn.
Pomarańczę wyszoruj, pokrój w plastry i przykryj nimi łososia.
Piecz łososia około 25 minut w piekarniku.
W międzyczasie posiekaj na mniejsze kawałki żurawinę. Żurawinę, posiekaną natkę pietruszki i skórkę z cytryny wymieszaj.
Po upieczeniu łososia, zdejmij jałowiec, rozmaryn i plastry pomarańczy (możesz podać je obok łososia). Wyłóż na łososia przygotowaną posypkę. Całość skrop cytryną.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 387kcal/Białko: 21,2 g/Tłuszcze: 28,6 g/Węglowodany: 11,8 g