Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Makaron pełnoziarnisty z łososiem i szpinakiem

2 porcje

 

160g makaronu wstążki/ penne/ kokardki (gryczany/pełnoziarnisty)

150g łososia pacyficznego

4 garści szpinaku (80g)

2 łyżki oliwy z oliwek (20g)

1 ząbek czosnku (5g)

4 plastry cebuli (40g)

1 łyżka serka do smarowania (ok. 25g)

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 orzechy włoskie

szczypta soli

szczypta pieprzu

szczypta płatków chili

 

Przygotowanie:

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Zostaw 1/3 szklanki wody z gotowania makronu.

Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj zmiażdżony czosnek, chili oraz pokrojonego w cienkie plasterki łososia. Smaż ok. 30s a następnie dorzuć serek, dolej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany szpinak i duś 1 minutę, aż zwiędnie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz delikatnie solą.

Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.

Już na talerzu posyp natką i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 573kcal

Białko: 31g

Tłuszcze: 24g

Węglowodany: 65g

Galeria zdjęć