
Makaron pełnoziarnisty z łososiem i szpinakiem
2 porcje
160g makaronu wstążki/ penne/ kokardki (gryczany/pełnoziarnisty)
150g łososia pacyficznego
4 garści szpinaku (80g)
2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
1 ząbek czosnku (5g)
4 plastry cebuli (40g)
1 łyżka serka do smarowania (ok. 25g)
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 orzechy włoskie
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta płatków chili
Przygotowanie:
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Zostaw 1/3 szklanki wody z gotowania makronu.
Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij drobno posiekaną cebulkę, dodaj zmiażdżony czosnek, chili oraz pokrojonego w cienkie plasterki łososia. Smaż ok. 30s a następnie dorzuć serek, dolej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany szpinak i duś 1 minutę, aż zwiędnie. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz delikatnie solą.
Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj.
Już na talerzu posyp natką i uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 573kcal
Białko: 31g
Tłuszcze: 24g
Węglowodany: 65g