Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami

2 porcje

 

200g piersi z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek (20g)

450g warzyw- mieszanka chińska

1 ząbek czosnku (5g)

Sos:

4 łyżki sosu sojowego (40g)

1 łyżeczka miodu (18g)

2 łyżki octu ryżowego (18g)

½ łyżeczki płatków chili (2g)

1 starty ząbek czosnku (5g)

0,5 cm kawałek startego korzenia imbiru (1g)

2 łyżki wody

 

Do 1 porcji:

40g makaronu ryżowego lub sojowego - wstążki

1 łyżeczka prażonego na suchej patelni sezamu (5g)

świeża kolendra lub natka pietruszki (1g)

 

Przygotowanie:

Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj sól i pieprz.

Na patelni na łyżce oliwy usmaż kurczaka. Zdejmij go na talerz.

Na tę samą patelnię dolej łyżkę oliwy i wrzuć mieszankę warzyw chińskich - smaż na wysokim ogniu 5-6 minut, mieszaj aby warzywa się nie przypaliły. Dodaj kurczaka i przygotowany wcześniej sos. Wymieszaj razem i podawaj z makaronem.

Przed jedzeniem posyp sezamem i kolendrą.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 547kcal

Białko: 28g

Tłuszcze: 20g

Węglowodany: 67g

 

Galeria zdjęć