
Makaron sojowy z kurczakiem i warzywami
2 porcje
200g piersi z kurczaka
2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
450g warzyw- mieszanka chińska
1 ząbek czosnku (5g)
Sos:
4 łyżki sosu sojowego (40g)
1 łyżeczka miodu (18g)
2 łyżki octu ryżowego (18g)
½ łyżeczki płatków chili (2g)
1 starty ząbek czosnku (5g)
0,5 cm kawałek startego korzenia imbiru (1g)
2 łyżki wody
Do 1 porcji:
40g makaronu ryżowego lub sojowego - wstążki
1 łyżeczka prażonego na suchej patelni sezamu (5g)
świeża kolendra lub natka pietruszki (1g)
Przygotowanie:
Makaron przygotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Składniki sosu wymieszaj w miseczce. Kurczaka pokrój w kostkę, dodaj sól i pieprz.
Na patelni na łyżce oliwy usmaż kurczaka. Zdejmij go na talerz.
Na tę samą patelnię dolej łyżkę oliwy i wrzuć mieszankę warzyw chińskich - smaż na wysokim ogniu 5-6 minut, mieszaj aby warzywa się nie przypaliły. Dodaj kurczaka i przygotowany wcześniej sos. Wymieszaj razem i podawaj z makaronem.
Przed jedzeniem posyp sezamem i kolendrą.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 547kcal
Białko: 28g
Tłuszcze: 20g
Węglowodany: 67g