
Makaron spaghetti z warzywami
Przepis na 1 porcję:
- Makaron spaghetti (60 g)
- 3 duże łyżki kukurydzy konserwowej (50 g)
- ¾ małej sztuki cukinii (100 g)
- 5 sztuk pomidorów koktajlowych (100 g)
- 1 garść szpinaku (30 g)
- ½ małej sztuki cebuli (20 g)
- 1½ łyżki oliwy z oliwek (15 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Szczypta pieprzu czarnego (1 g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (5 g)
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj al dente. Cukinię, cebulę i pomidory pokrój, kukurydzę odsącz i podsmaż wszystko na oliwie. Gdy warzywa są prawie gotowe, dodaj szpinak i podsmaż 2-3 minuty. Dodaj makaron, przyprawy i podsmaż jeszcze 2-3 minuty, cały czas mieszając.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 427,0 kcal/Białko: 12,0 g/Tłuszcz: 16,0 g/Węglowodany: 57,0 g