
Makaron z pieczonym serem feta i pomidorami koktajlowymi
Przepis na 1 porcję:
- ¾ szklanki makaronu penne (50 g)
- Ser feta (60 g)
- 10 sztuk pomidorów koktajlowych (200 g)
- ½ łyżki oliwy z oliwek (5 g)
- 1 łyżeczka czosnku (5 g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (5 g)
- 1½ łyżki suszonej papryki słodkiej (10 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Szczypta pieprzu czarnego (1 g)
Sposób przygotowania:
Pomidory koktajlowe przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i dopraw przyprawami. Na środku naczynia ułóż ser feta. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 30 minut. W między czasie ugotuj makaron. Ugotowany makaron przełóż do naczynia z serem feta i pomidorami.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 480,0 kcal/Białko: 18,0 g/Tłuszcz: 21,0 g/Węglowodany: 54,0 g