Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Mozzarella z pieczonymi pomidorkami i grzanką

1 porcja

 

250g pomidorków koktajlowych

1 łyżka oliwy z oliwek (10g)

1 ząbek czosnku (5g)

sól

pieprz

płatki chili (2g)

1 kulka mozzrelli (100g)

świeże listki bazylii (3g)

kilka kropel octu balsamicznego (2g)

kilka kropel oliwy z oliwek (2g)

świeżo mielony pieprz

 

1 grzanka z pieczywa – ok. 50g

ząbek czosnku (5g)

 

Przygotowanie:

Pomidorki przekrój na pół, włóż do naczynia do zapiekania, dodaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 200st C ok. 20min.

Kromkę pieczywa stostuj w tosterze. Kiedy kromka będzie chrupka natrzyj ją ząbkiem czosnku aby nadać aromat.

Upieczone pomidorki przełóż do miseczki, na wierzchu rozłóż mozzarelę, porwaną bazylię i pokrop balsamiko. Podawaj z grzanką.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 486kcal

Białko: 23g

Tłuszcze: 30

Węglowodany: 34g

Galeria zdjęć