
Muffiny z cukinii
Przepis na 12 porcji:
- 2 żółte cukinie (480 g)
- Pomidory suszone w oleju (30 g)
- 1 żółtko jaja kurzego (20g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 garść oliwek czarnych drylowanych (45g)
- ½ szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć, obrać i zstrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wbić żółtko, dodać pokrojone suszone pomidory i oliwki odsączone z zalewy, pokrojone w krążki. Składniki wymieszać dosypując mąki i dodając oliwę. Masę wlewać do foremek na muffiny (jeśli są metalowe to uprzednio wysmarować je tłuszczem). Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji (55g): 56 kcal / Białko: 2g / Węglowodany: 5g / Tłuszcze: 3g